miercuri, 6 februarie 2013

Nu, swingul nu e schimb de neveste



... de-ar fi și pentru simplul fapt că în swing se găsesc și foarte multe femei. Or, ele nu au neveste pe care să le dea la schimb. Sau pentru că nu toată lumea care face swing e... căsătorită.

Poate cea mai enervantă prejudecată recurentă în articolele invocate ieri și care au stat la orginea blogului acesta era expresia „schimb de neveste”: românii își dau la schimb nevestele, cum fac intelectualii schimb de neveste sau, cum comentau unii cititori, bolnavii care-și dau singuri la schimb nevestele să le f#%tă alții.

Expresia (și prejudecata pe care o exprimă) nu e doar greșită, ci spune și foarte mult despre modul în care percepe lumea cel care o emite. Să dai ceva la schimb presupune că deții acel ceva, iar să primești ceva la schimb, evident, înseamnă că cineva îți dă ceva pe care-l deține. Cum ar veni, femeile sunt văzute doar ca niște obiecte de schimb, niște impasibile și docile instrumente sexuale pe care bărbații perverși și le pasează unii altora.

Nu doar aberant, jignitor și sexist, dar și neadevărat. Da, swingul e și schimb de parteneri, deși nu e exclusiv asta (pentru că există și forme de swing care nu duc la schimb de parteneri), dar e schimb de parteneri, nu de neveste - adica de indivizi egali, cu identități, sexualități și dorințe proprii, situate pe același plan, la fel de legitime și care caută propria formă de exprimare și satisfacere.

Evident, în swing pleci de la ideea că iubirea și sexul nu se identifică (se suprapun în mare măsură, dar cele două concepte nu pot fi reduse unul la celălalt), că poți să iubești, să respecți și să fii atras sexual de cineva fără ca acest lucru să însemne că nu mai poți fi atras sexual și de altcineva. Acceptarea acestui fapt, depășirea sentimentelor de gelozie și posesivitate (de cele mai multe ori asimetrică, apropo de nevasta mea = proprietatea mea), perceperea partenerului (fie că e soț, fie că e doar iubit) drept o persoană autonomă, complexă și liberă, care are dreptul la doza maximă de fericire și împlinire, sunt, toate, elemente implicate în swing.

Nu neg, probabil există și parteneri târâți în swing de perechea lor, care fac asta nu pentru că vor, ci pentru că vrea partenerul, iar ei se sacrifică din varii motive, dar noi nu am întâlnit până acum. Și, cred eu, e aproape imposibil ca ei reziste foarte mult în lifestyle. Mai mult, mare parte dintre cuplurile de swingeri întânite live sau online sunt cupluri cu ea bisexuală, ajunse în swing ca urmare a atracției ei pentru alte femei și nu pentru că și-au dorit schimbul de parteneri (cu atât mai puțin de neveste).

Deci NU, swingul nu e schimb de neveste! Și de fiecare dată când aud sau citesc expresia mă cuprinde o milă imensă fie pentru partenera celui care o emite, fie chiar pentru femeia care o emite, atunci când o aud de la o femeie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu