joi, 13 iunie 2013

E swing-ul o soluție?



O soluție pentru ce? Pentru o relație disfuncțională? Pentru ieșirea din rutină? Pentru recăpătarea interesului față de partener sau pentru creșterea libidoului? Pentru testarea încrederii în parteneri?

Nu, swingul nu e o soluție pentru nimic, iar a te apropia de swing căutând soluții pentru problemele care apar în cuplu e cea mai păguboasă atitudine. Swingul nu e terapie. Nu poate fi o soluție pentru ceva ce nu funcționează atât timp cât presupune participarea unui cuplu deja funcțional (emoțional și sexual). Altfel, orice fisură, orice problemă deja existentă în cuplu va fi amplificată de presiunea cu care vă veți confrunta, deseori, în swing.

Ați auzit probabil deja mărturii care vă spun swingul îți poate întări relația. Da, de cele mai multe ori sunt adevărate. Dar pentru a se întâmpla asta, relația trebuie să fie deja sănătoasă. E - ca să folosesc o analogie - similar cu situația atleților. Atleții au inimi sănătoase în urma nenumăratelor antrenamente și competiții, dar dacă cineva are deja probleme cu inima nu e trimis să facă atletism pentru a se vindeca. Ba chiar i se recomandă să evite efortul.

Așa că, în cazul în care cochetați (de fapt în cazul în care doar unul dintre parteneri cochetează) cu ideea de swing crezând că asta rezolva o problemă de cuplu, mai bine renunțați. Swingul nu peticește nimic și nu tine loc de iubire și de încredere. Ci le presupune.

La fel de adevărat e că swingul joacă și un rol profilactic. Dacă îl practici, e mai puțin probabil să ajungi să te plictisești de partenerul tău sau să sfârșești într-un impas comunicațional (din moment ce swingul e un exercițiu continuu de comunicare). Dar nu îl practici pentru asta. Un cuplu funcțional în swing e acel cuplu care a ajuns în acel loc pentru că ambii parteneri sunt mânați de o fantezie și o dorința comune, și nu un cuplu care încearcă să repare, cu disperare, ceva.

Și, ca să închei cu o altă analogie (riscând ironiile Albertinei, în opinia căreia comparațiile sunt o modalitate extrem de facilă și reductivă de a spune ceva ce se dovedește dificil de comunicat), swingul e la fel cu a mânca fructe: nu mănânci să te faci bine, ci pentru că-ți plac, dar vitamina C din ele te ajută și să nu te îmbolnăvești.

4 comentarii:

  1. E cam limitata versiunea asta de swing.

    O solutie? Ma indoiesc si eu. Este o solutie in aceeasi masura in care cross-dressing-ul este o solutie. Nici macar nu se poate traduce in "solutii" si analogii cu fructe.

    Motivele pentru care unii oameni mananca fructe sunt, in buna parte, datorate calitatilor lor in ceea ce priveste sanatatea. A spune ca oamenii mananca fructe strict pentru ca le plac fructele pune din start consumul apei ca si placere, pentru ca - urmand analogia ta - cunosc foarte putini oameni carora sa le placa intr-adevar apa. Totusi o consuma si, de multe ori, in defavoarea unui suc din concentrat care, orice am spune, este mai gustos decat apa plata.

    Nu, oamenii recurg la felurite mijloace sa-si pipereze existenta, sa-si gaseasca si cultive placerile, iar swing-ul nu poate fi vazut ca solutie in vederea rezolvarii unor probleme, mai curand ca placere, o chestiune care implica multe elemente, majoritatea de ordin psihologic si nu fizic.

    Daca exista persoane care deja practica swing-ul ca si raspuns la monotonia sexuala instalata intre parteneri, acesti oameni reprezinta o minoritate. Majoritatea isi gasesc motivatiile in tabieturi, educatie, activitate hormonala si alte o serie de argumente profund personale mai curand decat legate de relatia de cuplu.

    Sunt de acord ca adoptarea stilulului acesta de viata ca si solutie la o anumita problema este o abordare pe cat de inutila pe atat de periculoasa pentru viata de cuplu, insa, asa cum spuneam, oamenii practica swing-ul din alte motive. Cu toate ca exista nenumarate cazuri de cupluri de swingeri, trecuti de a II-a tinerete, carora swing-ul le-a priit de minune si i-a ajutat sa gaseasca resurse noi pentru manifestarea acitivitatii sexuale.

    Ca este swing-ul un exercitiu de comunicare? Fara indoiala? Ca dupa instalarea rutinei swing-ul poate produce o intreaga pleiada de substraturi erotice motivationale? Sunt multe motive sa credem asta.
    Ca exista multe cupluri care hotarasc sa adopte stilul asta de viata ca si solutie pentru calitatea vietii si activitatii lor sexuale? Desigur, dar nu majoritatea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumim pentru comentariu, George. Citindu-l, îmi dau seama că probabil nu am exprimat foarte bine ce voiam să spun. N-am susținut - deși îmi dau seamă ca cititorul poate rămâne cu impresia asta - că asta ar fi principala sau singura modalitate (nici măcar singura modalitate greșită) de a te apropia de swing. Postarea, poate un pic vehementă așa, s-a născut dintr-o experiență personală pe care noi am trăit-o în relație cu niște amici. Aceasta era motivația lor - mai mult a ei de fapt - care îi apropia de swing. Experiența, evident, nu a fost una fericită pentru ei și, în consecință, s-a dovedit ciudată pentru noi.

    Acum în privința analogiilor, nu știu ce să zic. Sunt și ele limitate și nu totdeauna fericite. Eu însă, dacă mănânc fructe, o fac pentru că îmi plac - nu le mănânc pentru ca ele conțin apă sau pentru că le percep ca necesare și sănătoase. Le mănânc pentru că mă atrag, sunt dulci și frumos colorate. Ne atrag oamenii frumoși și inteligenți, ne place sexul și, dacă facem swing, o facem pentru că ne atrage asta, nu ne gândim la el ca la o soluție pentru ceva sau ca având beneficii pentru cuplu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Swing-ul este evident un mod de viata. Diversitatea vietii, si in mod analogic, diversitatea oamenilor din punct de vedere fiziologic, emotional, afectiv, relational genereaza, in mod evident, o varietate de motivatii individuale pentru o alegere sau alta. A incerca sa gasim explicatii, in conformitate cu modul nostrum de a gandi, pentru alegerile facute de altii, mi se pare cel putin deplasat. Pe de alta parte, a incerca sa gasesti rezolvarea unor probleme de cuplu printr-o o solutie "extrema" cum este swing-ul, mi se pare a fi o idiotenie. Toata lumea are, mai mult sau mai puitin, curizotati si dorinte, unele mai deosebite decat altele. Insa in ceea ce priveste sexualitatea, relatia de cuplu trebuie sa fie una solida, principiile de viata sa fie puternice (daca as spune sanatoase as intra in conflict cu "moralitatea crestina si social acceptata"), mintile partenerilor sa fie capabile sa accepte provocari si situatii pe care nu oricine le poate gandi.Swing-ul este un mod de viata. Esti sau nu dispus sa traiesti asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un lucru este cert ,ca swing-ul mentine viu respectul fata de libertatea individuala ,in special sexuala .Lipsa acestui respect fiind pricipala cauza a relatiilor spinoase in care controlul si impunerea sunt legi subantelese.Putini inteleg ideea potrivit careia, a insela nu inseamna a face sex cu altcineva ci a minti in legatura cu asta. cristian george vasile (pt ca nu am vrut sa fiu anonim ,dar nu stiu sa butonez ce si cum ... :)

    RăspundețiȘtergere